MOLWOL

MOLWOL

(H)EERLIJK SLAPEN ONDER PUUR KEMPISCHE WOL


MOLWOL

LOKAAL

SOCIAAL

DUURZAAM

EERLIJK

AMBACHT

CIRCULAIR

In tegenstelling tot dekbedden die uit dons of uit synthetische materialen vervaardigd worden, zijn deze dekbedden & kussens een diervriendelijke en duurzame keuze." 


Tom Delaey

Senior Product Design

Ons product


Kemp vzw produceert en verkoopt samen met Lidwina Stichting hoogwaardige hoofdkussens gevuld met 100 % natuurlijke wol van onze eigen Kempische Heideschapen.

Verwen jezelf met dit unieke product of doe iemand in je familie, vriendenkring of omgeving een enorm plezier met dit origineel en uitzonderlijk cadeau.

Je kan hieronder lezen waarom dit ecologisch verantwoord aanbod zo belangrijk is. Onze hoofdkussens passen namelijk perfect in de filosofie van de circulaire economie en ze worden geproduceerd in samenwerking met een zeer waardevolle tewerkstelling van mensen die het moeilijk hebben om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.


Maar dat is lang niet alles!Cultuur-historisch erfgoed


De Molse wol- en lakennijverheid kende een eeuwenlange mooie en welvarende traditie maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam daar een spijtig einde aan. De fabrieken en thuisnijverheden in Mol konden niet meer concurreren met de mechanisaties in de grote fabrieken van o.a. Verviers. Sindsdien herinnerde alleen nog de naam van cultureel centrum ’t Getouw aan de eens zo roemrijke bedrijvigheid van wol wassen, spinnen en weven in onze Kempense gemeente.

.

De redding van het Kempisch heideschaap


VZW KEMP was echter van oordeel dat dit stukje Mols cultureel-historisch erfgoed niet verloren mocht gaan. Het voormalige washuisje voor de wol langs de Molse Nete, in het centrum van Mol, werd volledig door de vzw gerestaureerd, maar dat was nog maar een begin! De ambitie rijkte veel verder. Met een heuse schapenboerderij werd vervolgens het Kempisch Heideschaap van de ondergang gered. Het succesverhaal van onze kuddes is sindsdien genoegzaam bekend, want langs de Molse kanalen en waterplassen komt men de schapen van KEMP vzw tegenwoordig overal tegen en zij vormen vaak een ware attractie voor de fietsende toerist.

.

Wol productie en verwerking


Maar schapen leveren natuurlijk ook wol en die wol moet verwerkt worden. In onze moderne tijden kost het scheren van de schapen weliswaar meer dan de wol opbrengt, maar toch wou Kemp vzw haar wol onder geen beding verloren laten gaan. Circulaire economie betekent immers ook zo weinig mogelijk afval creëren en bijproducten optimaal benutten. Zuinig omspringen met grondstoffen of bijproducten hergebruiken is een kwestie van zorgzaam omgaan met de draagkracht van onze planeet.

Daarom werd er gezocht naar een maakproduct dat in het dagelijks gebruik voor iedereen nuttig en bereikbaar zou kunnen zijn én dat met de wol van de heideschapen geproduceerd kon worden. Zo kwamen we terecht bij onze hoofdkussens.

Het was welhaast een evidentie om deze hoofdkussens helemaal lokaal te gaan assembleren, volledig volgens de principes van de korte-keten-filosofie zoals die trouwens ook door het moderne Europese landbouwbeleid voor de biologische landbouw wordt gepropageerd. Zo ontstond de vruchtbare samenwerking met Lidwina Stichting in Mol, wat meteen een sociaal-maatschappelijke meerwaarde gaf aan het hele project.  

Het is nu onze droom om naast hoofdkussen, op termijn ook dekbedden te kunnen maken van onze wol, maar technische problemen staan nog heel even deze droom in de weg.

.

PRAKTISCH


Onze kussen zijn rechtstreeks te verkrijgen op 6 afhaalpunten:

Of u kan bestellen via www.molwol.be

De prijs van een hoofdkussen bedraagt 75 euro. Eventuele verzendingskosten bedragen 10 euro.

 

Slaap (H)eerlijk en zacht!